Zor çocuk sünneti-Çocuğun karakterine özel yaklaşım
Zor çocuk deyiminini yabancılara tepkisi,sünnet hakkında duydukları,gerekse geçmişte yaşadığı aşı, kan alma,dikiş atılma ve hastanede yatma deneyimleri nedeniyle panik içindeki çocuklar için kullanıyoruz. Her yaş grubu bebek veya çocukta panik görülmekle birlikte en sık görüldüğü yaş grubu okul çağı çocuklarıdır. Oyun salonu görünümündeki bir kliniğe bile daha girerken tepkileri başlar, oyun oynamaya,muayeneye ve yapılacak her aşamaya itirazı söz konusudur
ZOR ÇOCUK SÜNNETİ – KARAKTER TİPLERİ
- Sünnetin ne olduğunu bilmeyecek kadar küçük ancak yabancı korkusu veya anne kucağından inme korkusu olanlar. Bu grup genellikle küçük yaş çocuklardır, hastanede yatma,dikiş atılma,kan alma,kötü aşı deneyimleri yaşamış olabilirler. bazen hastanelerde fimozis (bitiklik açılması) işlemine maruz kalan çocuklarda bu tepkileri gösterebilirler. Bu gruba has davranış biçimi oyun oynarken veya anne kucağında iken son derece neşeli olup, yabancı birinin yanında oyun için dahi olsa yatar pozisyona geçmemeleridir. O yüzden bu gruba “Hacı yatmaz grubu” diyorum.
- Sünnet hakkında yanlış fikre kapılıp acı çekeceğini düşünerek itiraz edenler. Sünnetimizin her aşaması acısızdır. Bu grup çocuklar okuldan veya yakın çevresinden duyduklarının etkisi altındadır. Acı çekeceği düşüncesi önüne geçemediği bir korkuya neden olur. Bu grup çocuğun en büyük korkusu sünnetten ziyade iğne yapılmasınadır.
- Sünnet olmayı gerçekte istediği halde işlem hakkında duydukları nedeniyle korkularını yenemeyerek panik içinde olanlar. Bu grup çocuğun aslında bütün arkadaşları sünnet olmuş ve onu okulda baskı altına almıştır. Sünnet olmayı hem ister hemde işlemin gerçekleşme aşamasında kararsızlık yaşar.
- Sünnetin ne olduğunu bilen,fikri olan ve ne olursa olsun bu işlemi şiddetle reddedenler. Bu grup genelde aile tarafından..ona yalan söylemeyelim sonra bize kızar gibi masum bir düşünceyle her türlü bilginin paylaşıldığı,hatta sünnet hakkında videoların izletillldiği gruptur. Bazı çocuklara sünnet hakkında yapılan olumlu bilgilendirme faydalı olmakla beraber. Sünnet hakkında olumsuz bilgilerle doldurulmuş bir çocuğu düşüncelerinin yanlışlığına ikna etmek güçtür. Ailesi tarafından verilen olumlu bilgilerin bir kandırmaca olduğunu düşünebilir. Bu tür çocukları işte şimdi sünnete gidiyoruz, bu gün sünnet günün..şimdi sünnet olacaksın korkma gibi bir yaklaşım paniğe iter..
Zor çocuk sünneti- korkutmadan Narkozsuz sünnet oranımız % 100 dür
Her çocuğun tanışma safhasında karakter tahlili yapılarak, bilgileri,korkuları,yaş,beslenme ve iletişime geçme (kooperasyon) durumu ortaya konulur. Nasıl bir yaklaşımda bulunulacağı aile ile birlikte kararlaştırılır. Tüm bu görüşme çocuğun görebildiği ancak duyamadığı bir mesafede yapılır. Çocuğun asla üzerine gitmeden,korkutmadan,izin verdiği ölçüde penis anatomisi muayene edilir. ve bu muayene sonrası işlemin bitmesi sağlanır. Gerekirse bu muayene ayakta veya kucakta yapılır.
Gün içinde uykusu olan çocuklarda çözüm doğal uku sünnetimizdir.
Zor çocuk sünneti – Sünnete tepkili çocuğa öncelikle bu fikrin aklından çıkarılmasına yönelik yaklaşılmalıdır (“aaa.sen sünnet olamazsın pipin büyüsün sonra hastaneye git.. şu kremi sürelim büyüsün” gibi.. ) ve daha yüzlerce tecrübeyle sabit yaklaşım tiplerimizden biri uygulanır. Bu tür çocukların korkularının yenilmesi için aileyle birlikte ekip olarak çalışılır. Aslında Sünnet bir tiyatro oyunu titizliğinde mizanseni doktor ve aileyle birlikte yazılmış bir Komedi oyunudur. Tüm olay çocuğun işlem sırasında dikkatinin dağıtılmasıdır. ilk aşamada acı çekmediğini anlayan çocukta ..aynı işlemin tekrar yapıldığı algısı yaratılır. Sonraki aşamalar daha kolay geçilir.
Sünnet bitince en güzel tepkileri zor çocuklar gösterirler. Gözlerinde büyüttükleri engelin bu kadar kolay atlatılmış olmasına çok şaşırıp sevinirler. Yalnızca 4. gruptaki çocuklara sünnet bitiminde sünnet olduğu alıştırılarak ve zamana yayılarak söylenmelidir. (Senin sünnete ihtiyacın yokmuş,,kesilmedi kıvrıldı gibi) Yoksa aşırı tepki verip ebeveynine bile saldırabilecek psikolojide olan çocuklar mevcuttur. Bu çocuklara ilk çişlerini pipisini görmeden yapmaları sağlanmalıdır. aşırı heyecan mide bulantısı ve baygınlık yaratabilir. Ama zaman içinde bunu kabullenip atlatamayan çocuk yoktu
“Zor çocuk sünneti-Yaş büyüdükçe zorluk artar. o yüzden bebeğinizi büyütmeyin. Büyüdüyse bir an önce sünnetini yaptırınız.”