Sünnet nedir ?
penis başının prepicium denilen örtü derisinden kurtarılarak.dış ortama çıkarılmasıdır. Tarihte hastalıklara karşı koruyucu olarak başlamış,sonrasında gelenek ve dini inanışlarla kitlesel uygulamalara dönüşmüştür.
Museviler sünneti 7. gün yaparken, Araplar 7 yaşından sonra yaparlardı.Türk boyları ise geçmişte 40 çıkan çocuğa sünnet yaptırırken son 300 yılda arap etkisiyle büyük çocukluk döneminde sünnete başlamıştır. Son 10 yılda ise 40 çıkınca sünnet yeniden Türk toplumuzda kabul görmeye başlamıştır.
Sünnet, bir düğün havası taşıdığından toplumuzu biraraya getiren nadir özelliklerdendir. Ve Türk toplumunda büyük önem verilir.
Sünnet kime düşer ?
Hz.Muhammed SAV ,Torunları hasan ve hüseyin’in sünneti sırasında başında bulunmuştur (Cevdet Bey araştırması) .Ve kabilelere yemek vermiş,fakirleri doyurmuş,giydirmiş ve sevindirmiştir. Bu yüzden İnanış gereği sünnetin sahibi baba değil Dede dir. Dede nin sağ olduğu durumlarda başında bulunması sünnettir.
Kirvelik nedir ? kirve kimdir ?
Kirve Sünnet sırasında çocuğu hazırlayan, sünneti organize eden,bazı yörelerde masrafları üstlenen kişidir. her yöreye göre sorumlulukları farklıdır. Sünnet akraba olsun olmasın bir erkektir. Sonrasında aileden biri sayılır. Kimi yörelerde kirveye bir takım elbise verilirken, Kimi yörelerde ise kirve çocuğun düğününü üstlenip çeyizini hazırlar.
Sünnet derisi ne yapılır ?
Sünnet derisi sünneti yapan kişi tarafından dede sağsa dedeye, dede yoksa kirveye, oda yoksa baba ya teslim edilir. Çoğu yöre bunu gömer, Cami avlusu veya okul bahçesi tercih edilen yerlerdir. Kimi yörelerde Pilava katılıp kime çıkacağına bakıldığı,yendiği, saklandığı durumlar olduğu rivayetleri mevcuttur. Meslek hayatımız boyunca kendi geleneklerinin böyle olduğunu iddia eden çok sayıda kişiyle kaşılaştım. Bu rivayetler daha çok batı Trakya kaynaklıdır.
Sünneti kimler yapar ?
Sünnet nerde yapılmalıdır ?
Sünnet hijyenik koşullar ve sterilizasyonun sağlandığı,Çocuğu ürkütmeyecek şekilde dizayn edilmiş,ailenin yanında bulunabileceği ortamlarda yapılmalıdır.
Sünnet te narkoz gerekir mi ?
Her bebeği veya çocuğu travma yaratmadan,narkoz vermeden sünnet etmek mümkündür. ameliyathane ortamı ve narkoz başlı başına bir risk olup çocuk için unutamayacağı bir travmadır. Ama narkoz kolay diyerek Tüm erkek çocuklarımızı hayatlarında en azından bir kez narkozun riskli ortamına atmak ancak bir düşman ülke tarafından planlansa bu kadar başarılı olabilir . Bu yüzden bilimsel narkozsuz sünnetin öncüsü olarak bu konuda meslektaşlarımızın hızla eğitilmesi gerektiği kanaatindeyim.