En iyi sünnet yaşı nedir

 

HİÇ BİR ÇOCUK BİR DİĞERİNE BENZEMEZ.

 

Bebeğim/Çocuğum için en uygun zaman nedir ?
İlk 10 gün içinde sünnet ;

Çoğu özel hastane acı çekmediğini söyleyerek bu dönemde sünnet yapmak istemektedir. Ancak araştırmalar bebeklerin bu dönemde de her zamanki kadar acı çektiğini göstermiştir. Ayak tabanından kan alındığında nasıl acı çektiğini hatırlayınız. Bu dönemde sünneti önermiyoruz çünkü ; bu dönem hayata alışma dönemi olup henüz akciğer ve böbrekler yeterince gelişmemiştir. 1. Ayın sonuna doğru bu gelişme tamamlanır, göbek düşer, sarılıkla ilgili sorunlar çözülür, gaz sorunları geçer, beslenmesi ve anneyle ilişkisi bir düzene oturur..
Peki neden özel hastaneler aksini yapıyor ?

Cevap yapılan her işlemi performans sistemi çerçevesinde kazanca dönüştüren sistemde gizlidir. Bebeğin hastaneyle bağı kopmadan sünneti bir girişim metası olarak kaydetmek. Oysa bu dönemde yapılan sünnet bebeğin doğumsal sorunlarını baskılayabilir. Düşünün 3 günlükken sünnet ettiniz ancak bebeğinizde 5. gün sarılık ortaya çıktı ve hastaneye yattı. Psödomonas ve klebsiella gibi ölümcül hastane enfeksiyonuna karşı korumak çok zor olacaktır.
İlk 30 gün içinde sünnet;

Bebeğin büyüme verileri, anne sütü allerjisi, troid hormon düzensizlikleri veya kalp hastalıkları gibi doğumsal anomaliler aşağı yukarı ortaya çıkar. Bu dönem sünnet için uygun olmakla birlikte gaz sorunları ve çevreye uyumu, yeni yeni düzeldiğinden ancak tam fimozis varsa (bitiklik) sünnet yapılmalı.. ideal sünnet için biraz daha beklenmelidir.
40 günlük Bebek Sünneti;

Türk geleneğinde “40′ı çıksın” deyimi vardır. Bu öylesine ortaya atılmış bir deyim olmayıp bin yıllık tecrübeye dayanır. Bu dönemde bebeğin tüm organ gelişimleri tamamlanmış, doğumsal anomaliler bertaraf edilmiş, Beslenme düzeni ortaya çıkmış, enfeksiyona koruyucu florası gelişmiştir. Artık sünneti sorunsuzca atlatarak olumlu yönlerinden faydalanabilir. Bu yüzden en iyi sünnet dönemi 40’ı çıktıktan sonraki dönemdir. Bu dönemde tamamen acısız bir sünnet yapabiliyoruz.
40 gün-6ay arası dönem:

Sünnet için altın dönemdir. Bebek henüz hareketlenmemiştir. çevre korkusu yoktur ve müdahale sırasında dikkati kolayca dağılır ve renkli objelerle oynarken, mama yerken veya annesini emerken çok rahat sünnet yapılabilir. Sünnet sonrasında hemen hiç ağrısı olmaz. Oyun temposuna 4 saat içinde döner.
6-12 aylık dönem:

Sünnet için iyi dönemlerden biridir. Bu dönemde bebek hareketlenir, dönmeye, emeklemeye başlar,yürüteç kullanır. Artık çevreyi tanımaya başlamıştır. Yine de anne ve babasını güvenli ortamında oyun oynayarak mama yiyerek, uykusunda veya annesi ayağında sallarken sünnet yapıyoruz.  Sünnet sonrasını bezi sayesinde kolayca atlatır.Kliniğimizde yapılan sargısız ve dikiş alma derdi olmayan sünnet sayesinde Bezini rahatça bağlayabilir. ve yürüteçe koyabilirsiniz. Sünnetimiz emeklemeye,harekete engel değildir. Narkozsuz sünnetimizde hiçbir ilaç,sakinleştirici v.b. verilmemekte tamamen doğal sünnet yapılmaktadır.
12-24 aylık dönem:

Bebek artık yürümeye başlar ve pipisine farkındalık gelişir. Bu dönemde Oyuna, oyuncağa, çeşitli objelere merakı yüksektir. Özel oyun sünneti odamızda bu bebekleri çok rahat sünnet edebilmekteyiz. Yine çok korkuyorsa sabırla kendi uykusunda uyandırmadan sünnet mevcuttur.  Annesinin kucağından inmeyen,ajitasyon içindeki bebeklerde bile narkozsuz ve ağlatmasız sünnet oranımız o kadar başarılıdır ki. Ağlayan bebek veya çocuktan ücret almıyoruz.

2-5 yaş arası dönem:

Sanılanın aksine sünnet için en iyi dönemlerden biridir. oyuna karşı büyük bir merak söz konusudur. İlgi çekici bir oyun odasında ailesiyle hoşça vakit geçirerek sünnetini olur ve bunu kolayca kabul eder. Dikkatlerin üzerinde toplanması ve hediyeler onu mutlu eder ve sünnet olduğunu kendine güvenle ifade eder. Bu yaşlarda sünnet yapılamayacağı düşüncesi fantazik bir teori olup dayandığı bilimsel bir araştırma yoktur. gözlemler ve araştırmalar; sünnet için aklı kesecek yaşlara yani okul çağına ulaşmamak gerektiğini söylemektedir.

6-7 yaş dönemi :

Sünnet için zorlukların başladığı dönemdir.. en iyi sünnet yaşı artık geride kalmıştır. Artık şu veya bu şekilde sünnetin ne olduğunu az çok bilmektedir. iyileşme hızı da yaş büyüdükçe azalmaktadır. Sünnet korkusu bazı çocuklara yerleşmiştir. Bu dönemde de narkozsuz sünnet başarı oranımız % 100 dür.. Her çocuğu hissettirmeden sünnet etmenin bir yolu vardır.. Bize başvuran aileler arasında en çok “benim çocuğum durmaz, korkar, ağlar” diyenler ; çocuklarının hissettirilmeden sünnet edildiğini görünce şaşırıp kalmaktadır.
8-11 yaş üstü dönem;

Korkan çocuk oranının en fazla olduğu dönemdir. Kesinlikle en iyi sünnet yaşı değildir. Ama yine de kendisine acı vermediğiniz müddetçe uygulamaya tepkisiz kalır. Bu yaşta da sünnette narkoza gerek yoktur. Sünnet olduktan sonra en çok sevinen yaş grubudur. Bunun atlatılması gereken bir engel olduğunun farkındadır.
Antalya Sünnet Merkezimizde her yaşta, her karakterde bebek ve çocuğu ailesinin güvenli ortamında Narkozsuz bir şekilde sünnet ediyoruz.

Bu konudaki her yaş grubu sünnetlerin kıyaslaması yazımızın ilerleyen kısımlarında yapılmıştır. Temel olarak sünnet fiziksel ve zihinsel iyileşmeyle sonuçlanan bir cerrahi girişimdir. Bu yüzden iyileşme hızı gerek zihinsel gerekse fiziksel olarak yaş küçükken daha fazladır. Öte yandan Hiç bir aklı başında canlının cerrahi bir müdahaleyi göstere göstere kabullenmesini bekleyemezsiniz. En iyi sünnet yaşı konusunda  6200 çocuk üzerinde yaptığımız araştırmada şu sonuca vardık SÜNNET HER YAŞTA YAPILABİLİR, ANCAK YAŞ NE KADAR KÜÇÜKSE İYİLEŞME HIZLI,Zihinsel kabullenme o kadar kolay olmaktadır. En zor yaş grubu sanılanın aksine okul çağı çocuklardır çünkü arkadaşlarından sünnet hakkında pek çok acıklı hikaye duymuştur,testere,makas,balta şakalarına maruz kalmıştır. Ülkemizde yapılan bir çalışmada 6 yaşından sonraya bırakılan sünnetlerde erken boşalma oranının yüksek olduğu yönündedir.

(Cüceloğlu EA, Hoşrik ME, Ak M, Bozkurt A: Sünnet Yaşının Erken Boşalma Üzerindeki Etkisi. Türk Psikiyatri D. 2012)
Op. Dr. Gürsel Ateş Çocuk Cerrahisi Uzmanı -En iyi sünnet yaşı

Yorumlar kapatıldı.